Find den rigtige kniv med vores knivguide

Hvilken kniv skal du vælge? Læs vores knivguide og bliv lidt skarpere på knive. Der er så mange knive, at det godt kan være uoverskueligt, at finde den rigtige. Vi har derfor samlet de mest anvendte knive og forklaret kort og overskueligt, hvilken kniv du kan bruge til hvad.

Kokkekniv

Hvilken kniv skal du vælge? - Illustration af en kokkekniv

Kokkekniven er den mest velkendte kniv, hvilket skyldes dens store alsidighed i køkkenet. Denne kniv bør være i ethvert hjem, da den både kan anvendes til udskæring af tilberedt kød, men også til hakning og snitning af grøntsager. Det er derfor denne kniv, der er vigtigst at holde skarp i knivskuffen.

Urtekniv

Hvilken kniv skal du vælge? - Illustration af en urtekniv

Denne urtekniv er et ægte must have i ethvert hjem, grundet sin store anvendelsesmulighed. Den er velkendt på sit korte og smalle blad, som skaber stor fleksibilitet i dens tilgængelighed. Den er yderst velegnet til specielt forberedelse af grøntsager og frugt, men kan også anvendes til mindre udskæringer af kød.

Orientalsk / Santokukniv

Hvilken kniv skal du vælge? - Illustration af en orientalsk kniv

Santokukniven, eller i daglig tale den orientalsk kniv, er den mest anvendte kniv i det asiatiske køkken. Den kendetegnes ved det utroligt brede blad, som skaber en høj sikkerhed ved anvendelse. Denne kniv har en utrolig række anvendelsesmuligheder. Den orientalske kniv kan anvendes til hak og snitning af grøntsager, nødder og chokolade, men også til udskæring af kød og fjerkræ. I det asiatiske køkken bliver kniven anvendt i alle situationer, hvilket vidner om dens store tilgængelighed.

Filetkniv

Hvilken kniv skal du vælge? - Illustration af en filetkniv

Filetkniven er velkendt på sit tynde fleksible blad. Kniven er eminent til filetering af fisk grundet dens fleksible blad. Dette giver en utrolig tilgængelighed i skærets retningsskifte, hvilket er vigtigt ved filetering af fisk.

Skinkekniv

Hvilken kniv skal du vælge? - Illustration af en skinkekniv

Skinkekniven er velkendt på sit lange og meget tynde blad. Skinkekniven er designet til udskæring af fine skiver af enten kød eller fisk. Hvis knivskuffen indeholder en skinkekniv, vil gæsterne bestemt spærre øjnene op, og være klar over din passion for madlavning.

Udbenerkniv

Hvilken kniv skal du vælge? - Illustration af en udbenerkniv

Udbenerkniven er velkendt på sit tynde blad. Kniven er som ordet indikere designet til at udbene kødet. Derudover er kniven også velegnet til partering af større kødstykker.

Brødkniv

Hvilken kniv skal du vælge? - Illustration af en brødkniv

Brødkniven er den lettest genkendelige kniv grundet sit takkede blad, som gør den perfekt til udskæring af brød. De fleste kender til brødkniven, men de færreste ved at denne kniv fås i flere længder.  

Til de hårde knivnørder

Knivens hårdhed har betydning for dens levetid samt indikator for kvaliteten. Dette skyldes, at knivens hårdhed gør det muligt, at slibe kniven tyndere og dermed skarpere. Du skal dog være opmærksom på, at desto hårdere kniven er, desto sværere vil det være at slibe den.

For at få en indikation af knivens hårdhed, bliver knivene målt via den internationale rockwell-skala, som indikerer overflade hårdheden af metallet. Denne udmåling af hårdheden foregår ved hjælp af en diamantkegle, som indtrykkes i metallet hvorefter keglens specifikationer og måling indikerer metallets og dermed knivens hårdhed. 

De nørdede knivbegreber

Hvilken kniv skal du vælge? - Illustration af professionelle betegnelser af knivens dele

Anbefalinger

For at forlænge din knivs levetid, har opbevaringen af knive bestemt noget at sige. Hvis din knivsamling rummer en god mængde forskellige knive, er der udstyr for rigtig mange penge. Derfor er opbevaringen af kniven utrolig vigtig. 

Vi anbefaler, at du opbevarer dine knive i en knivholder, som flot kan stå på bordet og vise din samling frem. Hvis ikke du er til en knivholder, anbefaler vi et vægophæng med magneter.

Her skal du dog være opmærksom på, hvordan du tager kniven af holderen. Dette er illustreret til højre, hvor du kan se, at kniven skal tages af mod rygsiden og ikke mod bladets skarpe side. Hvis ikke nogen af ovenstående valgmuligheder er noget for dig, vil man kunne opbevarer knivene i opbevaringsboksen, som du købte kniven i.

Hvilken kniv skal du vælge? - Animeret gif - kniven tages fra magnetisk knivholder med bagsiden først

Hvilken kniv skal du vælge nu?

Er du blevet klogere på, hvilken kniv der passer bedst til dig? Så har vi et stort udvalg, som du kan finde på følgende link: Knive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *